Maken van een Helix – Deel 4

Zo, afgelopen week weer bezig geweest met het maken van mijn helix. Na de eerste ronde netjes afgemeten te hebben zodat we niet over de 3% helling  heen gaan, zijn de rest van de rondes een stuk makkelijker. 

Het blokje

Als je eenmaal 1x rond geweest bent weet je hoeveel cm de stijging van de rails over een ronde is. Dit meet je op en maakt een klosje.

Het blokje

Door dit klosje nu overal tussen de platen te plaatsen kun je makkelijk en snel overal de juiste hellingshoek maken en hoef je niet alles met een meter uit te meten. Gewoon zorgen dat de nieuwe plank op het blokje rust en dan de moeren vast draaien.

De moeren vastdraaien

Ook voor het vastdraaien van de moeren heb ik een kleine handigheid gemaakt. Ik zag het niet zitten om met de hand alle moeren over de draadeinden te gaan schroeven. Dit zou me veel te lang duren :). Na even zoeken in mijn garage kwam ik nog een stukje elektra buis tegen. 

img_0917

Met een aansteker even de onderkant opwarmen en dan er een moer in persen. (pas op, is warm). even de buis laten koelen en dan de moer weer verwijderen. Je hebt dan een lange dopsleutel.

img_0918 Als je nu ook de bovenkant warm maakt en zorgt dat deze op een (accu)boormachine past (ik heb er voor gekozen om een smalle lepelboor te pakken de de buis hierom te vormen. 

Nu kun je met behulp van je accuboor de moeren over de draadeinden te draaien. Dit scheelt tijd en pijnlijke vingers. Vooral de laatste is wel fijn :).

Nu verder met de Helix

Nu we wat tips hebben gegeven over hoe ik de helix voor mij makkelijk maak, nu verder met de helix. Zoals ik al aangaf heb je met het “blokje” zo een verdieping erbij gemaakt. Alleen dan komt het weer, de rails plaatsen. Daar gaat wat meer tijd in zitten wat je wilt natuurlijk dat de rails netjes ligt en dat alles goed vast zit.

Ik heb er voor gekozen om de rail vast te zetten met kleine schroeven. Na wat gezoek op internet vondt ik de Fleischmann eigen merk schroeven wel wat aan de prijs. Nu kwam ik op eBay de volgende schroeven tegen (klik hier). Deze schroefjes zijn betaalbaar, zijn voorzien van een “kruiskop” waardoor deze goed en makkelijk de plaatsen zijn. 

Aangezien we wat tijd hadden vandaag heb ik toch weer 2 verdiepingen op mij helix kunnen bouwen. Op de 2de verdieping die ik vandaag toegevoegd heb ligt nog geen rails, maar dat komt de volgende keer wel.

 img_0919 img_0920

Zoals ik het nu net even nagemeten heb moet ik nog 2x rond voordat ik boven ben. Dus al met al nog even te gaan.