Revisie Minitrix 11454 (Ae 6/6 SBB) (deel 1)

Ooit, een jaar of wat geleden, heb ik eens een slooplok gekocht. in vervangende verpakking.
De verkoper kon mij alleen vertellen dat hij in vervangende verpakking geleverd zou worden en dat hij niet meer reed omdat hij (ik dacht) gevallen was.

Na ontvangst van de lok heb ik hem bekeken en aan de kant gelegd. Maar het bleef me maar trekken om deze een keer weer rijdend te krijgen. Afgelopen week was de drang zo groot dat ik er toch maar aan begonnen ben.

Na het verder uit elkaar nemen van de trein kwam ik er achter dat eigenlijk alle onderdelen bij elkaar waren. Al dan niet los in een doosje :).

De Motor

Na het uitelkaar nemen van de laatste onderdelen die nog op het frame gemonteerd zaten kwam ik er achter dat de motor toch echt wel zijn beste tijd gehad had.
Na de motor direct aan de sluiten op de fleischmann trafo kwam er rook tussen de collector platen uit. Hoogstwaarschijnlijk zouden de collectorplaten dus vervuild zijn. dus de motor zo ver als het kon gedemonteerd en geprobeerd deze te reinigen.
Echter bleken ook de magneten in de motor los te zitten en was er een beschadigd.

De motor

Ik heb de motor een dag in de wasbenzine gehad, de collectorplaten zijn schoon, maar hij blijft problemen geven. Dus daarom heb ik de keuze gemaakt om voor een vervangende motor te gaan kijken.

De rest
Nadat ik nu de keuze gemaakt had ben ik begonnen met het verder “demonteren” van de lok. De draaistellen eronder uit, de printplaat verder los solderen zodat deze van het frame verwijderd kon worden.

Na het losmaken van de draaistellen en printplaten kwam ik er achter dat de trein rijkelijk voorzien was van olie. Ondanks dat de trein al meer dan een jaar bij mij in de kast gelegen had, en ik weet niet hoelang daarvoor nog, liep de olie vrolijk overal tussenuit.

als je goed kijkt zie je de olie overal zitten

Momenteel ligt alles te “weken” in wasbenzine en heb ik de meest vette onderdelen al een keer bewerkt met een kwast om de wasbenzine goed zijn werk te laten doen.

Lekker laten weken :).

Morgen gaat alles droog gemaakt worden en zal ik kijken om alles nogmaals schoon te borstelen.

Daarna nog even wachten totdat de nieuwe/vervangende motor binnen is.

En dan wordt een deel 2 gemaakt met het assembleren van de lok.

Decoder

Ik heb ook gezien dat er een decoder in deze lok zit. Ik moet nog even uitzoeken welke het precies is, en of deze nog werkt.

Ik heb als merk iets kunnen vinden van L100 @D8H. Iemand een idee?


Welke gereedschappen heb ik gebruikt?

Eigenlijk zijn er niet veel gereedschappen die ik gebruikt heb. onderstaande zaken heb ik gebruikt:

Een kwast van de Action. De haren heb ik wat afgeknipt zodat deze stug is.
Een goed scherp mes (gekocht bij Tante Ali)
Natuurlijk een schroevendraaier
Wasbenzine (lekker goedkoop van de Gamma)

Alle Foto’s

Hieronder een overzicht van alle foto’s. Deze foto’s heb ik ook genomen zodat ik straks weer weet hoe ik een en ander in elkaar kan zetten.

Ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Laat dan onder op deze pagina je Email-adres achter. Je krijgt dan automatisch een bericht als er een nieuwe update is.