Het programmeerspoor

Afgelopen zaterdag in Houten bij Domburg Train Support een SPROG II V3 gekocht. 

Waarom de SPROG II V3

Ik zocht iets waarmee ik mijn treintjes kon programmeren. Maar wat ik zelf net zo belangrijk vondt is dat ik met de SPROG II V3 ook dcc decoders kan uitlezen met JMRI DecoderPRO

Het programmeerspoor

Van mijn helix had ik nog diverse stukken multiplex over. Hier kon ik een mooi “spoortje” op maken.

In het midden van dit spoor heb ik tussen 2 stootblokken wat rechte rail gelegd. Voor het gemak heb ik er 2 klemmetjes opgezet voor de stroomkabel aan te sluiten.

   

De voeding

Bij de SPROG II V3 heb ik ook direct de adapter aangeschaft die op de website staat bij Martin van Domburg. En wat je dan moet doen gaat misschien wat tegen je gevoel in. Je moet hem kapot knippen.

Zorg dat als je hem op de juiste maat doorknipt dat de stekker van de voeding uit het stopcontact is. Want zo kun je kortsluiting veroorzaken en kan het zijn dat de voeding kapot gaat.

Kijk ook goed in de handleiding op welke spanning het aan te sluiten apparaat werkt. (in dit geval de SPROG II V3). Volgens de handleiding kan deze 15V aan. 

+ en –

Voor het aansluiten van de SPROG moet je even goed nakijken welke van de kabel + en of – is. Deze moeten in de overeenkomstige aansluitingen op de SPROG aangesloten worden. Doe je dit niet? Dan kan het zijn dat hij niet goed werkt.

Alles aangesloten?

Na alles voorzien te hebben van adereindhulzen heb ik alles (jawel, echt alles, toch wel 4 kabeltjes) in de SPROG vast gedraaid en 2 kabeltjes aan de rail vast gezet.

Stroom erop en gaan (dacht ik)

Na het aansluiten van alles de stekker in het stopcontact en de USB aan mijn mac. Na het installeren van de software en configureren van de SPROG  in de software mijn eerste treintje op het spoor en dan?

Maar dat viel me wat tegen (of eigenlijk had ik dat wel verwacht). Maar de software is toch wel wat complexer dan ik had verwacht. 

Maar na een mailtje naar Martin van Domburg kreeg ik binnen een half uur een antwoord en kon ik weer verder. 

Nu maar eens goed gaan uitzoeken hoe een en ander werkt, wat ik allemaal precies kan met de software. Op het moment dat ik weet h0e een en ander werkt zal ik dit ook wel even beschrijven.

 

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen op deze blog, schrijf je dan aan de rechterkant in. Je krijgt dan automatisch een berichtje op het moment dat er iets nieuws online komt!

Kijk ook eens onder het kopje 2-der hands. Hier heb ik spullen staan welke ik niet gebruik en verkoop tegen aantrekkelijke prijzen.