Maken van een Helix – Deel 5 – Laatste Deel

Afgelopen week weer druk bezig geweest met mijn Helix. Mijn insteek is om nog dit jaar een echt “rondje” te kunnen rijden tussen de 2 verdiepingen. En het is zover, de helix is boven!

Rondje na rondje

Het enige wat me tegenviel aan het bouw van de helix is dat ieder rondje hetzelfde is :). Dit gaat na verloop van tijd wel “vervelen”. Zeker als je er achter komt dat je ipv de 4 wentelingen die je wilde maken 6,5 wenteling hebt. 

Meer bochten

Na in eerste instantie een berekening gemaakt te hebben kwam ik er de dag na “Houten Digitaal” achter dat ik toch wel een substantieel aantal bochten te kort kwam. Dus dan maar op het “grote internet” zoeken naar de bochten. Deze waren redelijk snel gevonden. Voor de zekerheid maar nog een stuk of 40 bochten bijbesteld.

De laatste ronde

Na de een na laatste plaat gelegd te hebben kwam ik erachter dat ik toch nog achter dat ik nog een halve keer rond moest. Hiervoor nogmaals de mal gepakt en op een stuk resthout een tekening gemaakt.

Deze nog uitzagen en dan zijn alle grove onderdelen klaar.

Fijnafstelling

Nu dat ik weet waar ik boven kom ga ik nog wat aan de fijnafstelling doen zodat ik netter uit kom en gewoon “recht” langs mijn plaat uit kan komen. Nu kom ik “klimmend” uit en kan ik hem niet voldoende laten zakken omdat ik anders wat te laag uit kom. Maar hier ga ik volgende week eens een middag aan zitten zodat ik iets beter uitkom.

Eindelijk op de tafel

Na de nodige stukken rail vast te leggen zijn we eindelijk “boven” de tafel aangekomen.

Nu nog een exacte planning maken waar ik de tafel op ga komen en hoe ik mijn tafel ga indelen. Dit zal wel een leuke klus worden voor de kerstvakantie.

Kabeltjes

Zoals ik al eerder aangegeven had maak ik gebruik van de RoSoft terugmelders. Na her en der wat advies ingewonnen te hebben, heb ik besloten om per omwenteling een “blok” te maken met een inrij en stoppunt. Ieder blok in mijn helix is dus ongeveer zo’n 2 meter lang. 

 

Specificaties

Ik heb ongeveer bijgehouden wat ik verbruikt heb in deze helix:

~90x Fleischmann 9125
~40x Fleischmann 9100
~20x Fleischmann 9101
~12x Fleischmann 9104

Totale lengte buitenspoor ~13 meter
Totale lengte binnenspoor ~10 meter

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen op deze blog, schrijf je dan aan de rechterkant in. Je krijgt dan automatisch een berichtje op het moment dat er iets nieuws online komt!

Kijk ook eens onder het kopje 2-der hands. Hier heb ik spullen staan welke ik niet gebruik en verkoop tegen aantrekkelijke prijzen.