En weer verder

Zoals misschien wel gemerkt heb ik dit jaar nog geen update gegeven over de voortgang…. Betekend dit dat ik dit jaar nog niets gedaan heb aan de baan? Nee, maar ik moet wel bekennen dat ik door diverse andere zaken wel minder tijd aan de baan heb kunnen besteden dan gewenst. Maar dat gaan we nog wel inhalen.

Helix

De helix is al een tijdje klaar. Echter vondt ik het te donker in de helix. Als er ooit wat zou gebeuren dat was het nu al een donker “gat” laat staan er strak een de toekomst een berg op de helix komt te staan. Dan zou het niet beter worden. 

Vandaar vandaag maar de LED strip die ik nog had liggen kapot geknipt en aangesloten. 

Door deze LED strips die ik geplaatst heb zijn de donkere stukken verdwenen. 

Dimmer

Verder stoorde ik mij aan het geen dat ik de lampen onder de tafel (en nu dus ook de helix) alleen maar aan/uit kon doen. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een dimmer. Na wat gebruik van google kwam ik de volgende dimmer tegen:

Via de juiste kanalen is deze zeer betaalbaar. Ook deze nu even aangesloten en daarbij de werking getest. 
Nu is het mogelijk om de LED strips ook te dimmen of makkelijk helemaal uit te schakelen. 

Hoeveel verbruikt nu alles?

Sinds dat wij zonnepanelen en een slimme meter hebben, heb ik een tik dat ik eigenlijk altijd het energieverbruik inzichtelijk wil hebben. Wat verbruikt nu wat? wat zijn groot en sluipverbruikers. Vandaar kwam ik op het idee om een kWh meter op de treintafel in te bouwen. 

Na wat gezocht te hebben op google kwam ik op het volgende apparaat uit:

Deze zal de komende tijd samen met de volt/ampere meters welke ik heb liggen:

in de zijkant van de tafel verwerkt worden zodat het verbruik ook inzichtelijk is.

Aduino

Na een korte brainstorm sessie met een collega heb ik er toch voor gekozen om straks ook een aduino en enkele schakel relais aan te gaan sturen met de aduino. Nu heb ik de stroomvoorziening en alle lampen op losse schakelaars zitten. 

Deze wil ik op termijn allemaal gaan schakelen met een aduino icm een touch screen. Je kan dan gemakkelijk via een touch screen alles in en uit schakelen.

Binnenkort komen hier de spullen voor binnen en dan zal ik hiervoor een aparte categorie maken zodat als ik een en ander aan het testen ben jullie dit kunnen volgen.

Voeding 12V/5V/3.3V

Aangezien ik zelf in de computers zit heb ik via, via 2 goed werkende kleine computer voedingen op de kop weten te tikken. Deze voedingen ga ik straks gebruiken om de LED verlichting op de baan en de LED verlichting onder de “tafel” te laten branden. 

Het rangeerspoor/schaduwstation

Zoals jullie al in een andere post hebben kunnen lezen had ik al een plan om een groot rangeerterrein onder te tafel te maken. De uitvoering is toch iets anders geworden als wat ik in het begin in de planning had staan. 

Dit komt vooral omdat ik nog lang niet voldoende wissels heb. Momenteel heb ik besloten om het rangeerspoor “spoor voor spoor” te gaan opbouwen. Dus op dit moment komen er “maar” 5 sporen te liggen.

 

Momenteel ligt er 4 en een half spoor. Waarschijnlijk wordt deze week nog het 5de spoor gelegd en dan ga ik de baan “tijdelijk” rond maken. Op het moment dat we weer meer wissels hebben gaan we weer uitbreiden. 

Hieronder staat het definitieve plan voor het schaduwstation

En wat nu verder?

De komende weken hoop ik weer meer tijd te kunnen besteden aan de baan zodat hij ook echt “rond” wordt en ik weer eens met treinen kan rijden. Verder zullen alle wisselspoelen nog aangesloten moeten worden op de ROSOFT WDD’s. Hier zal ook nog wel even wat tijd in gaan zitten. 

Daarna alles in Koploper invoeren en verwerken en dan testrondjes gaan rijden. Koploper beter leren kennen, al heb ik me hiervoor ook ingeschreven voor een workshop. Op deze workshop zal ik hoop ik leren hoe ik koploper goed kan gebruiken. en dat als ik er straks een baan in heb zitten niet wat vergeten ben of zo.

Ook komen er nog diverse kleine bestellingen binnen met electronica, LED lampjes, Spanningsomvormers, schakelaars etc. 

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen op deze blog, schrijf je dan aan de rechterkant in. Je krijgt dan automatisch een berichtje op het moment dat er iets nieuws online komt!

Kijk ook eens onder het kopje 2-der hands. Hier heb ik spullen staan welke ik niet gebruik en verkoop tegen aantrekkelijke prijzen.